Yhteystiedot

Suomen Kamarimusiikkiseura ry.

jennymariepajula(at)gmail.com

050-400 11 88

snekka.jpg

KAMARIMUSIIKKISEURAN VAIHEITA

Perustaminen                            

Seura perustettiin vuonna 1945 Torsten Carlanderin aloitteesta. Perustavan kokouksen puheenjohtajana oli Helsingin yliopisto rehtori professori Rolf Nevanlinna. Carlander valittiin ensimmäisen johtokunnan puheenjohtajaksi, ja tätä tehtävää hän hoiti sitten yli vuosisataneljänneksen ajan. Johtokuntaan kuului varsin arvovaltaisia henkilöitä.

Toiminta alkuvuosina                     

Seuran toiminta oli monipuolista ja ilmeisen vilkasta. Oli juhlaillallisia (vuoden 1948 tammikuussa oli tilaisuuden suojelijana Alli Paasikivi), yhteistyötä mm. Tampereen kamarimusiikkiseuran ja Porvoon kamariorkesterin kanssa (jälkimmäinen liittyi alaosastona seuraan vuonna 1962), illanviettoja ja tietysti konsertteja… Naistoimikunta toimi pari vuosikymmentä pitkäaikaisena puheenjohtajanaan Terttu Paatela. Puheenjohtajista voidaan Totti Carlanderin lisäksi mainita tohtori Olavi Vartia, jonka 15 vuotta kestäneen kauden aikana toiminta oli aktiivista. Tänä aikana seuralle hankittiin flyygeli, joka oli pitkään mm. Sinebrychoffin taidemuseon tiloissa konserttikäytössä.           

Jean Sibelius kutsuttiin seuran kunniajäseneksi jo heti perustamisvuonna. Tiivis yhteydenpito Tukholmassa toimivan Mazerska Kvartettsällskapetin (perustettu 1849) kanssa johti siihen, että myös Nobelin palkinnon saaja Hugo Theorellista tuli kunniajäsen.  Muita kunniajäseniä oli kuusi.            

Seuralla oli varsin laaja nuottikirjasto, joka päätyi Sibelius-Akatemiaan vuonna 1969. Seuran arkisto luovutettiin Helsingin ylipiston kirjastoon vuonna 1970.

Vielä vuoden 1995 marraskuussa pidettiin seuran 50-vuotisjuhlakonsertti Valkoisessa salissa Helsingissä.

Uusi alku                                      

Heikki Hännisen aloitteesta Suomen Kamarimusiikkiseura elvytettiin vuonna 2007. Jäseniä on vuonna 2018 noin yhdeksänkymmentä. Toimintamuotoja ovat klubi-illat, kotikonsertit, esiintymiset (mm. Taiteiden yön puitteissa), viikonloppusoittajaiset, jne.